pondělí 29. října 2012

ZÁZRAČNÉ BYLINKY 1: Řepík, Řebříček, Kontryhel



Pokud jste už po přečtení nadpisu věděli, že tento článek bude o gynekologických problémech, gratuluji. Tyto tři bylinky – Řepík, Řebříček a Kontryhel – jsou totiž spásou pro každou ženu, jelikož se domnívám, že neexistuje žádná žena, která nikdy neměla žádný intimní problém.

Než jsem tyto tři bylinky objevila, trpěla jsem každoročně gynekologickými záněty, někdy i dvakrát. Při každém vyšetření jsem měla přemnožené kvasinky, pořád nějaké svědění a nepříjemné pocity, někdy natržení. Myslela jsem, že je to prostě život, navíc když mi moje babička vyprávěla jak na tyto nepříjemnosti také trpěla, když byla mladá.




Řepík lékařský

Použití: Tlumí menstruační bolesti, pomáhá při zánětech močového měchýře a při problémech s udržením moči. Používá se při hubnutí, jelikož pomáhá vylučování žluči. Pomáhá léčit akné.

Kde ho získat: Používá se nať a květ v sušené podobě na čaje. Kupuji ho v lékárně sáčkovaný, musí se vyluhovat 15 min, voní hezky a nemá výraznou chuť. V přírodě jsem ho viděla jen párkrát, vypadá jako menší divizna.

                                                  Cena: 25 Kč/ 20 sáčků čaje
                                                    30 Kč/ 50 g sypaného čaje




Řebříček obecný

Použití: Pomáhá na nepravidelnou menstruaci a na zmírnění potíží při menopauze. Taktéž pomáhá vylučování žluči a léčit zánět močových cest.

Kde ho získat: Používá se opět nať, list a květ na čaj. Můžete koupit v lékárně za pár korun, ale pokud chcete opravdu přírodní, můžete si ho nasušit, roste téměř na každé louce a navíc krásně voní.

Cena: 35 Kč/ 20 sáčků čaje
          20 Kč/ 50 g sypaného čaje


Kontryhel

Bylinka, o které jsme se na základní škole neučili, avšak je to učiněný zázrak. Od doby, kdy jsem ho zkusila první týden ho piji každý den. Pokud cítím, že na mne jde nějaký gynekologický zánět, dám si hrneček či dva a vše je zažehnáno.

Použití: Snižuje menstruační bolesti a podporuje otěhotnění! Pomáhá nárůstu dělohy, to znamená že pomáhá udržet oplodněné vajíčko v děloze. Ale pozor – pokud se chystáte otěhotnět, pijte ho pouze od začátku menstruace do ovulace. Po porodu Vám pomůže dostat unavené děložní svalstvo zpátky do formy. Je to učiněný zázrak na ženské výtoky – opravdu stojí za vyzkoušení! Každý den po ránu si dejte hrneček a do několika dnů Vám zmizí nepříjemný výtok, se kterým jste se trápila třeba již od puberty.

Kde ho získat: Také se samozřejmě dá koupit v různých formách v lékárně, ale doporučuji nasušit, to má pak tu správnou sílu. Najdeme ho ve vlhčích oblastech, roste v příkopech, u rybníků. Budete se divit, že Vám třeba roste za domem, protože je tak nenápadný, že jste si ho nikdy nevšimli.

Cena: 30 Kč/ 20 sáčků čaje
          35 Kč/ 50 g sypaného čaje



Pokud chcete poradit s konkrétním gynekologickým problémem, napište do komentářů.

2 komentáře:

  1. Dobrý den,
    lze tedy pít kontryhelový čaj již v prvním trimestru těhotenství?
    Děkuji za odpověď,
    Lída

    OdpovědětVymazat