středa 31. října 2012

TIP NA VÍKENDOVÝ OBĚD: Čína z králíka



Doba přípravy: ráno 15 min (nakládání)  + před polednem 30 min (dušení a vaření rýže)

Také nejčastěji vaříte kuře? Jelikož je dietní a zároveň rychle udělané? Možná že se Vám bude líbit tento recept na čínu z králíka, protože jeho maso je také dietní a poměrně rychle hotové. Králík je v obchodě celkem drahý a málo k sehnání, takže možná jako já máte babičku, která se stále věnuje staré české tradici – chovu králíků J. Samozřejmě tento recept se dá použít s kterýmkoliv masem.


Pro dvě osoby:
Jedno stehno z králíka (úplně stačí a většinou ještě zbyde)
Cibule
Paprika
Koření na čínu (pokud máme koření se solí, nemusíme se už starat o to, kolik přidat soli)
Olivový olej
Trocha bramborového škrobu
Rýže


Stehno z králíka vykostíme a nakrájíme na kousky, přidáme nakrájenou papriku, cibuli na polokroužky, koření na čínu (zhruba 2 lžičky), zakápneme olivovým olejem a dáme trochu škrobu (asi 1 lžička, aby vznikla trošku omáčka) a vše důkladně promícháme. Můžete přidat i další ingredience dle chuti – rajčata, pórek, mladou cibulku, houby… Toto si přichystáme už ráno nebo den předem večer a necháme odležet v lednici.

Pokud chcete připravit oběd na 12. hodinu, stačí takto připravenou čínu dát na pánev o půl 12, už nemusíme přidávat olej, jelikož už jsme ho přidali k masu. Trochu orestujeme, až se maso zatáhne, podlijeme a necháme dusit půl hodiny. Když dáme společně se začátkem dušení masa vařit rýži, vše nám vyjde zhruba na 12. hodinu. Zase připomenu, že pokud dáme rýži do výrazně většího hrnce, nemusíme si ji za celou dobu vaření všimnout, jinak pěna vybíhá celkem vysoko. Ušetříme si tak tím i mytí sporáku.


Toto je jídlo, kterým muž nikdy nepohrdne a je to hotové za chvilku a téměř bez námahy.

Žádné komentáře:

Okomentovat