čtvrtek 1. listopadu 2012

Balíček na dobírku


Určitě jste již někdy něco posílali na dobírku, ať v práci či soukromě. Myslím, že je to část všeobecného přehledu, aby každý věděl, jak vyplnit složenky na poště. Proto Vám teď podrobně ukáži jak na to.

Představte si, že jste Adéla Ivánková a potřebujete poslat panu Karlu Kučerovi například nějakou knížku, kterou si od Vás koupil na Aukru. Budete se muset vypořádat s vyplněním 3 věcí: Napsání adresy na balíček, vyplnění Poštovní dobírkové poukázky a vyplnění Podacího lístku.

1) Balíček či obálka
Pokud napíšete na balíček do levého horního roku svou adresu a do pravého spodního rohu adresy, máte vyhráno jen z poloviny. Při zasílání něčeho na dobírku je potřeba to uvést pod adresu odesílatele, tj. na levou část balíčku či obálky.

Je třeba napsat – částku dobírky čísly a slovy a pokud si necháte částku poslat na bankovní účet, tak také jeho číslo.





2) Poštovní dobírková poukázka
Pokud chcete částku za dobírku poslat na Váš bankovní účet zvolte Poštovní dobírkovou poukázku A (růžová). Zde je třeba vyplnit adresu odesílatele – uprostřed poukázky, adresu příjemce balíčku do kolonek vpravo dole. Nakonec částku, kterou chcete po dotyčném aby zaplatil. Pokud jste se s kupujícím dohodl, že například za knihu zaplatí 1150 Kč a zároveň zaplatí i poštovné je třeba do této kolonky napsat celkovou částku včetně poštovného.
Orientační cena poštovného včetně poplatku za dobírku:
Balíček 80 g – 68 Kč
Balíček 400 g – 71 Kč

Když ke knize, kterou posíláme připočteme tedy zaokrouhleně 80 Kč jako poštovné, budeme po příjemci zásilky chtít přesně 1230 Kč, což vepíšeme do kolonky vpravo nahoře. Částka i číslo účtu se vyplňuje zprava, takže pokud máme kratší číslo účtu budou prázdné kolonky před začátkem čísla.




Pokud chcete částku za dobírku zaslat v hotovosti na Vaši adresu, zvolte Poštovní dobírkovou poukázku C (žlutá). Tuto variantu však nedoporučuji, protože je dražší ještě o 13 Kč, to jedině pokud nemáte vlastní účet.

3) Podací lístek
Toto je nejjednodušší část našeho posílacího procesu. Vyplníme odesílatele a příjemce zásilky. Napravo částku dobírky (tedy i včetně poštovného). A pod tím je kolonka Udaná cena: tam napište částku, na kterou si ceníte posílaný předmět, je to částka, kterou od pošty obdržíte, kdyby se náhodou balíček nedejbože ztratil.



Samozřejmě na poště Vám se vším poradí, ale komu se nechce stát řada, aby mu to paní na poště vysvětlila, pak si to šel vyplnit a stát znova řadu, určitě se inspiruje, aby ušetřil čas.

2 komentáře:

  1. Super napsané!
    Tohle by měla mít pošta na svých stránkách - ty jsem prolezla a nebyla jsem moudrá..
    Díky!

    OdpovědětVymazat